Historie

Graag nemen wij u even mee, terug in de tijd…

De naam “Kaapse bossen” is ontstaan door de aankoop van dit bosgebied, in het midden van de 18e eeuw door Hendrik van Swellengrebel. Na 38 jaar in dienst te zijn geweest van de V.O.C., waarvan 12 jaar als gouverneur van de Kaapkolonie in Zuid Afrika, keerde ‘Kaapse Hendrik’ in 1752 terug naar Holland. Hier kocht hij in Doorn het landgoed Schoonoordt met het daarbij gelegen bos. Deze deden hem zozeer aan de savannes in Zuid Afrika denken dat hij het gebied de Kaapse Bossen noemde.

De heuvel waarop het Chalet is gebouwd dateer uit vroegere eeuwen en is genoemd naar Hendriks dochter, Helena. In 1932 liet de toenmalige eigenaar van de Kaapse bossen, Mr Klein, advocaat te Doorn, het Châlet bouwen als theehuis voor de wandelaars. In 1957 lieten de erven het gehele bos met Châlet Helenaheuvel na aan de Vereniging Natuurmonumenten.

 

Circa 1930 – 1935

Inmiddels is het theehuis grondig gerenoveerd en ontvangen wij u graag, na een stevige wandeling door de Kaapse bossen, om onder het genot van een hapje en drankje te genieten van het prachtige natuurschoon rondom Châlet Helenaheuvel.

Tevens is het mogelijk om borrels, diners en bruiloften alsmede uw zakelijke bijeenkomsten op onze locatie te organiseren. Wij hebben een aantal suggesties samengesteld om u een idee te geven van de mogelijkheden en prijzen. De uiteindelijke keuze voor de culinaire invulling ligt bij u! Graag maken wij een afspraak om uw wensen te bespreken.

Wij hopen u en uw gasten in de toekomst bij Chalet Helenaheuvel te mogen verwelkomen,

 Steffen Lehman & team 

 

Circa 1937

Circa 2009 – 2013